.....

Wat is de lepel theorie?

Wat is de lepel theorie

Wat is de Lepel theorie?

De vraag: “Wat is de lepel theorie” ga ik uitleggen in deze blog. Want het is verdraaid lastig uitleggen aan een ‘gezond’ iemand hoe het is om een beperkte voorraad energie te hebben. Als je gezond bent lijk je een bijna onuitputtelijke bron van energie te hebben en mocht die op een dag op lijken te zijn, dan is deze de volgende dag grotendeels weer bijgevuld. Nu is dat sowieso al lastig om je visueel voor te stellen hoe die bron van energie er dan uit zou moeten zien. En daar komen de lepels van weer van pas!

Waar gaat deze blog over?
Wat is de lepeltheorie
de lepeltheorie

Lepel theorie

Bij iemand met een energetisch probleem (bijvoorbeeld door een chronische ziekte) is die oneindige bron van energie in het gunstige geval een vage herinnering. Er is een beperkte voorraad energie en daar dien je zuinig mee om te gaan, omdat de rekening anders (te) hoog is. De lepel theorie gaat er vanuit dat je energie meetbaar is en bestaat uit 12 lepels. Daar moet je het mee doen, je kunt van een andere dag lenen, maar je zult altijd ergens moeten inleveren. Ga dus spaarzaam met je lepels energie om.

Energiemanagement

En stel je dan eens voor dat alles wat je doet een lepel kost. Dus opstaan kost 1 lepel, na een slechte nacht zelfs 2. Het aankleden, ontbijten en een plan maken voor de dag kost ook minimaal 1 lepel. Op een ‘slechte’ dag heb je dan al 3-4 lepels uitgegeven en je dag is nog niet eens goed en wel begonnen. Dat is dus serieus energiemanagement dat je te doen hebt per dag.

Want er komen nog minimaal 2 maaltijden die je mag bereiden (minimaal 2 lepels), de afwas (1 lepel), een gesprekje met een vriendin (1-2 lepels), een wandelingetje maken (1 lepel). En dan heb je nog 1-2 lepels over om je avondritueel te doen.

Dit is de lepeltheorie

Confronterend hé?! Ik weet dat toen ik net chronisch ziek was ik continu in verzet ging, zodoende kostte alles mij nog meer lepels en stond ik steeds rood. Zo vreemd was het niet dat de burn-out ook nog eens om de hoek kwam piepen. Inmiddels weet ik mijn energie beter te verdelen en weet ik steeds beter wat ik NU nodig heb, zodat ik op kan laden en een extra lepel kan verdienen. Maar het blijft opletten!

Tot nu toe heb ik me in deze blog gefocust op de fysieke activiteiten. Maar je kunt je voorstellen dat je staat van zijn, je mindset en je gedachten een grote invloed kunnen uitoefenen op je energieniveau. Zowel negatief als positief.

Wat is de lepel theorie
de lepel theorie

De kracht van je gedachten

Ik wil je een voorbeeld geven. De meeste lezers weten dat er wat chronische aandoeningen in m’n rugzak heb zitten en daadwerkelijk actief energiemanagement uitvoer. En in het gewone dagelijks leven gaat dat best goed en merk ik dat ik soms zelfs 13 lepels heb in plaats van 12.

Nu ben ik herstellend van een griepvirus en de naweeën zijn fors. Na een dag of 4 was de griep echt wel over, maar de uitputting plaagt me nog steeds 2 weken nadien.

Weerstand

En dan kan ik een aantal dingen doen:

Enorm in de weerstand gaan zitten en als een klein kind gaan jengelen dat ik niet meer moe wil zijn. Drie keer raden wat er dan gebeurt… Inderdaad naast dat ik uitgeput ben word ik ook nog eens stront chagrijnig. Na een paar dagen weet ik van ellende niet meer hoe ik me van het bed naar de bank kan verplaatsen. Alles kost nog meer lepels.

Overgave

Of ik ga in de acceptatie en overgave. Ik berust er in dat de energie laag is en dat ik meer rust en hersteltijd nodig heb. Dit betekent overigens niet dat ik er niet van mag balen hé. Het betekent alleen maar dat ik niet ga vechten tegen de moeheid en dat deze er mag zijn. Hoe onhandig het ook is en wat mijn hoofd er allemaal van vindt. Het is wat het is. Overgave.

Op deze manier ga ik het meest efficiënt om met m’n lepels en dat is waar het in de lepeltheorie om gaat. Energiemanagement!

Onrustig gevoel

Nu kan ik me zo voorstellen dat bij weinig energie je daar helemaal kriegel en onrustig van wordt. Ik schreef een blog met tips tegen een onrustig gevoel. Doe er je voordeel mee 😉.

Op 5 oktober a.s. start mijn online groepsprogramma Herinneren wie je Bent – van Overleven naar volop in het leven. Een programma die je leert om vanuit je hoofd in je lichaam te zakken. Een programma die je leert de rust in jezelf op te zoeken en je leert zo efficiënt mogelijk om te gaan met je energie. Na 12 weken heb jij geleerd te luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft. Je ervaart veel meer rust, bent meer in balans en je weet wat goed voor jou is.

Hoe zit het met jou energievoorraad? Team onbeperkte energie of team lepels?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.